top of page

De Sage van Balder en de maretak

Balder, hij was niet alleen onsterfelijk en onweerstaanbaar. Hij was de meest rechtschapen, ruimdenkende,knappe, viriele en meest geliefde onder de Asen.  Hij had maar één minpunt, niemand nam zijn  goede raad ter harte.

Op een ochtend werd Balder badend in het zweet wakker. Hij had een voorspellende droom gehad waarin hij stierf. Hij vertelt dit aan Wodan en Frigg  die meteen alle Asen op de vergaderweide onder yggdrasil samenroepen. Iedereen was het erover eens, dit moest vermeden worden. Terwijl Frigg op queeste gaat en heel de schepping in alle negen werelden vraagt een eed af te leggen Balder geen kwaad te doen, rijdt Wodan op zijn achtbenig paard, Felle Hengst, naar Hel om na te vragen of het klopt dat dit onheil staat te gebeuren. De zieneres die bij Hel verblijft, bevestigt. "De mede en de ringen staan klaar."

Toch slaagt Frigg  erin alles een eed af te laten leggen en wanneer ze in Walhalla wederkeert, viert iedereen de geslaagde missie. Er wordt uitzinnig gefeest. De mede vloeit overvloedig en de Asen testen de eed. Ze gooien al wat ze maar in handen krijgen richting Balder en inderdaad alles valt naast hem neer.

Balders blinde broer Hod wordt door de bloedbroeder van Wodan, Loki, verleid mee te gooien. Loki stopt hem een klein pijltje gemaakt van maretak toe. De worp is fataal, Loki wist dat het jonge plantje overgeslagen was.

Balder moet naar Nevelhel bij Hel.

Wanneer Frigg een beetje bekomen is, geeft ze de maretak de taak drager te zijn van het medicijn voor verbinding.

Wist je...

Verdragen onder de maretak gesloten, bleven staande in de laatste eeuwen voor christus bij Keltisch Germaanse volkeren. Maretak stond voor verbinding, vrede. Ze konden nooit verbroken worden.

Kussen onder de maretak voor heel wat heksen een absurde traditie is. De verbinding kan nooit verbroken worden dus je moet wel héél zeker van je stuk zijn, wil je over grenzen van leven en dood verbonden blijven.

img_Mistletoe_2_web_version_2013146.jpg
bottom of page